Menu:

Senaste Nytt:KM i AG blir lördag den 5 oktober. Boka in

Läs mer...

Välkommen!

Vi tränar AG i Järfällagymnasterna !Maila eller skriv gärna i vår gästbok

Besök även vår Facebooksida
Behöver du...

senaste schemat, adresslista etc? Gå till menyn "dokument". Lösenord krävs för att hämta ner filer.
Uppdaterad:

2 juli 2013

Kvinnlig Artistisk Gymnastik


Tävlingsgymnastik har funnits med på det olympiska programmet sedan de första spelen i modern tid, i Aten 1896. Det var emellertid endast herrar som tävlade till en början. Sedan slutet av 40-talet förekommer kvinnlig tävlingsgymnastik på det olympiska programmet. Från början dock endast som lagtävling.

UTVECKLING
Under OS-tävlingarna 1952 i Helsingfors skapades den moderna tävlingsgymnastiken med fyra olika grenar: hopp, barr, bom och fristående. I och med denna tävling upphörde också de stora svenska framgångarna, och Sverige förlorade sin roll som ledande gymnastikland. Tidigare hade vi varit mycket framgångsrika i så kallad truppgymnastik, där Sverige varit både olympiska guldmedaljörer (1952) och silvermedaljörer (1956). Den nya fyrkampen och grenfinalerna kom nu istället att helt domineras av de dåvarande öststaterna.

SVENSKA ELITGYMNASTER
En och annan svenska har lyckats ta sig in bland medaljörerna i något enstaka mästerskap. Ann-Sofi Colling vann till exempel brons i hopp 1956 (OS i Melbourne). Ewa Rydell-Orrensjö, vann guld i bom i Paris (EM 1963) samt Solveig Egman- Andersson, som tog silver i fristående och brons i barr i samma tävling. Solveig och Ewa blev dessutom tvåa respektive trea i fyrkampen i Paris. Väl att märka deltog inga öststater i detta EM.

Vår mest lysande stjärna på senare år är Veronica Wagner som 2004 lyckades kvalificera sig och delta på OS. Veronica har dessutom vunnit ett flertal medaljer, inklusive två guld i världscupserien.

TÄVLINGSGRENAR
De fyra grenarna är desamma idag som 1952. Däremot har utvecklingen på redskapssidan gjort att gymnastiken idag ser helt annorlunda ut än den som bedrevs på 50- och 60-talen.

Hopp
Här har framförallt satsbrädan förändrats. Gångna tiders ganska styva planka har ersatts av en mycket spänstig, 20 centimeter hög satsbräda. Det som tidigare var en så kallad ”häst” som gymnasterna hoppade över har också ersatts av ett ”hoppbord”, med en större träffyta som gör redskapet säkrare.

Barr
I barr har tekniken förändrats och närmat sig herrarnas räck. Barren har numera försetts med mycket elastiska runda holmar. Dessa holmar är dessutom mycket smalare än de var tidigare, vilket gör att gymnasterna har betydligt lättare att behålla greppet. Avståndet mellan holmarna har ökat och detta har förändrat hela övningsförrådet. Förr klättrade och snurrade gymnasten på själva holmen och studsade med höfterna mot låga holmen. Alla dessa övningar är idag borta och gymnasten svingar numera i olika varianter runt höga holmen och utför olika volter mellan och över holmarna. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan höga och låga holmen genom olika flygelement.

Bom
Bom har utvecklats till en gren med mycket akrobatik. Nästan allt som går att utföra på golvet går också att utföra på bommen, eller som in- och avhopp.

Fristående
Fristående består fortfarande av mycket dans men de akrobatiska momenten har blivit fler och svårare. Dubbelsalto räknas idag som en grundövning alla måste kunna.

SVÅRIGHETSGRADER OCH BEDÖMNING
Gymnastikövningarna delas in i olika svårighetsgrupper (A, B, C, D, E, F och G) allt efter svårighetsgrad. Om däremot en gymnast kommer in med en övning som är svårare än en G-övning så kommer den att ges ett H-värde osv. En serie ska innehålla minst 8 olika övningar. A-övningar är värda 0,1 poäng, B-övningar är värda 0,2 poäng osv. Förutom svårighetskraven finns fem speciella krav i varje gren (undantag hopp). Det innebär att man ska ha med övningar från de fem olika strukturgrupper som övningsbanken i respektive gren indelas i. För varje speciellt krav som utförs i serien får gymnasten 0,5 poäng. Dessutom kan gymnasterna få kombinationspoäng för kombinationer av olika övningar. Summan av de 7 svåraste övningarna samt avhoppet , summan för de speciella kraven samt kombinationspoängen bildar en s k D-poäng. När det gäller hopp ska man utföra ett hopp. Vill man däremot kvalificera sig till grenfinal måste gymnasten utföra två olika hopp. Samma sak gäller i finalen. Förutom D-poängen så finns det en E-poäng som är 10,00 poäng från start. Från den poängen drar sedan domare avdrag för olika fel som gymnasten gör gällande bl a teknik och kroppshållning. D-poängen plus E-poängen bildar gymnastens slutpoäng.

DOMARNA
Domarna arbetar i två grupper. En D- och en Ejury. D-domarna dömer innehållet i serien. E-juryn gör avdrag för bl a fel i tekniken och kroppshållningen. Avdragen dras sedan ifrån E-poängen. På svenska tävlingar och i mindre sammanhang används inte alltid full domarebesättning. I stället väljer man en praktisk tillämpning av reglerna. Flickorna har inte någon begränsning i strukturgrupper (det är bara pojkarna). De kan göra mer än 4 element ur samma strukturgrupp även om det kan ge avdrag ur artistisk synpunkt om serien är alltför ensidig.

TRÄNING
Ett hjälpmedel som idag finns i de flesta av våra träningshallar är den så kallade ”gropen”, en stor nedsänkt grop täckt med ett mjukt överdrag. Där kan gymnasterna träna svåra moment i alla grenar utan risk att skada sig. Ett annat modernt hjälpmedel är trampolinen/studsmattan. På denna kan gymnasten träna in svåra rotationsövningar och tidigt lära sig att orientera sig i luften. Den internationella utvecklingen har medfört att träningsmängden har ökat mycket och det har blivit svårt för oss i Sverige att hänga med. I många länder har man dessutom integrerat idrottsträning och skola. Eftersom gymnasterna börjar sin träning i unga år är det svårt att kombinera träning och grundskola i Sverige. Under gymnasietiden går det lättare att anpassa studier och idrott. För att hålla sig på världstoppen krävs 30-35 timmars träning i veckan. Det internationella gymnastikförbundets (FIG) kvinnliga tekniska kommitté är mycket medveten om de problem som tidig träning av unga flickor medför. Därför försöker man förändra den rådande situationen. Åldern för deltagande i VM har höjts till 16 år. Bedömningsreglementet har förändrats så att gymnastiska dans- och balettelement nu får ett högre värde i bedömningen. Detta har medfört att gymnasternas medelålder ökat. Trots den hårda träningen har unga gymnaster väldigt roligt. Gymnastiken är mångsidig. Man lär sig något nytt nästan varje träning. Det stimulerar till nya satsningar. I Sverige har vi snarare problem med att hitta tränare som vill vara i träningssalen så ofta som det krävs.

ÅTERKOMMANDE TÄVLINGAR
Varje år genomförs SM, JSM samt USM. Andra nationella rikstävlingar är SM-Cupen, Juniorcupen, Ungdomscupen och Riksmästerskapen. Man tävlar i 4-kamp och grenfinaler. Riksmästerskapen är en tävling för unga gymnaster. Vill du veta mer om Kvinnlig Artistisk Gymnastik, kontakta Gymnastikförbundet, tel 08-699 60 00, fax 08-699 64 95, e-post info@gymnastik.se

Sedan 2007 har Kvinnlig Artistisk Gymnastik ett gemensamt tävlingssystem som heter Svenska Stegserierna. Syftet med stegserierna är att alla gymnaster i Sverige ska följa en gemensam tävlingsstege där gymnasterna stegvis utvecklar bra grunder. Stegserierna följer en röd tråd från grundläggande övningarna upp till svårare övningar, steg för steg. Serierna vänder sig till alla gymnaster som tävlar i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Svenska Stegserierna bygger på kravanalysen
But now there are again bad news concerning this watch. I managed to fix all loose replica watches sale on the dial and the watch worked fine. But only for three days. Now the rolex replica sale is stuck. In my opinion one little part of the decals in the movement that was detached from the first time I got the rolex replica fell into the movement and now blocks it. Is it possible to get a new movement for this watch. I have already removed the movement from the Rolex Replicas but there is no visible rolex replica uk from the outside and disassemble the complete movement seems to be too difficult for me. As you said replica watches sale in the picture looks blue. It is important to me that the Rolex Replicas that I buy will look authentic. This is why, although I like more the blue in the original watch, I prefer replica watches sale with a black dial that should make it look the same as the original watch with the black dial.